Program Nová zelená úsporám - 04/08/2023

Příjem žádostí podle nových podmínek programu se opět otevře v září 2023. Podpora úsporných opatření bude výhodnější a s ještě jednodušší administrací žádostí. Na dotaci dosáhne ještě více domácností, a to díky 55 miliardám z Modernizačního fondu, které zdrojově program pokryjí.

 

Ve většině oblastí podpory zůstávají podmínky poskytování dotací od září stejné, nebo jsou ještě výhodnější. Nabídka podporovaných oblastí se rozšíří o výměnu starých plynových kotlů za tepelné čerpadlo, významně se navýší podpora zateplení i dalších úsporných opatření. Zjednoduší se také požadavky na proces vyřízení žádosti a to tím, že odpadne povinnost předkládat faktury a ve většině případů i projektovou dokumentaci. Žadatelé nemusí mít obavy, pokud nestihli svou žádost podat. Léto mohou využít na přípravu nebo realizaci svého projektu a o dotaci požádat zpětně v září. Podpořena budou úsporná opatření realizovaná po 1. lednu 2021.

Přechod Nové zelené úsporám pod program HOUSEnerg Modernizačního fondu zajistí dlouhodobé financování energetických úspor v rezidenčním bydlení.

 

„Díky prostředkům z Modernizačního fondu budeme moci v nové etapě programu podpořit více domácností. Více se budeme zaměřovat na oblast renovací rodinných i bytových domů. Podmínky jsme nastavili tak, aby realizace úsporných opatření byly dostupné i pro ty, kteří na ně dosud nedosáhli. Finanční zdroje pocházejí z výnosu emisních povolenek, takže nezatěžují státní rozpočet,“ uzavírá ministr Hladík.

Nedaří se Vám najít co hledáte a máte zájem o bližší informace?

Ochrana osobních údajů