Nová výzva OPŽP podpoří protipovodňové varovné systémy - 07/06/2016

07.06.2016 - Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo novou výzvu z Operačního programu Životní prostředí, která podpoří projekty varovných, hlásných, předpovědních a výstražných protipovodňových systémů a digitální povodňové plány. Žádosti o podporu mohou zájemci z řad příspěvkových organizací podávat od prvního července do konce letošního srpna. Připraveno je pro ně 150 milionů korun.


Aktuálně je na opatření na zadržení vody v krajině otevřená výzva na projekty, jako jsou např. malé vodní nádrže, tůně či mokřady, revitalizace a realizace přírodě blízkých koryt vodních toků nebo obnova korytotvorných procesů. Dále se podpora vztahuje i na tzv. vegetační pokryv, tedy na realizaci travních pásů, průlehů, zakládání a obnovu mezí a remízů, vytváření krajinné mozaiky, zlepšení stavu lesních porostů nebo zakládání a obnovu územních systémů ekologické stability, biocenter a biokoridorů [1]. Zároveň MŽP vyhlásilo výzvu na projekty varovných, hlásných, předpovědních a výstražných protipovodňových systémů, které umožní včas upozornit na hrozící povodně, tak aby bylo možné neprodleně zahájit rozhodující opatření na ochranu majetku a lidských životů.

„Zaměření výzvy na protipovodňové hlásné systémy jde v ruku v ruce s prioritou Ministerstva životního prostředí. Tou je boj se suchem na jedné straně a předcházení škodám způsobovaným lokálními povodněmi na straně druhé. Tyto dva extrémy jsou dvě strany téže mince, kterou je klimatická změna, s níž se potýkáme a do budoucna budeme potýkat stále více,"
doplňuje ministr Richard Brabec.

O dotaci na projekty týkající se rozšíření a zkvalitnění varovných, hlásných, předpovědních a výstražných systémů na celostátní úrovni, digitální povodňové plány mohou příspěvkové organizace žádat od 1. července do 31. srpna 2016, a to elektronicky prostřednictvím portálu IS KP14+, včetně všech požadovaných příloh definovaných v Pravidlech pro žadatele a příjemce podpory v OPŽP 2014-2020 [2]. Jestliže povinnou přílohou žádosti je projektová dokumentace v úrovni pro stavební povolení nebo vyšším stupni včetně položkového rozpočtu je žadatel povinen předložit tuto přílohu vždy v tištěné podobě.

„Ideální je tyto materiály podat na příslušném krajském pracovišti Státního fondu životního prostředí ČR. Žadatele dále upozorňujeme, že součásti žádosti musí být i souhlas vlastníků objektů, na které budou protipovodňové hlásné systémy instalovány," upřesnil ředitel SFŽP ČR Petr Valdman.

Aktuální výzva je koncipována jako výzva průběžná a nesoutěžní. Minimální výše způsobilých realizačních výdajů činí 200 000 Kč bez DPH. „Na obdobná opatření se soustředila již čtvrtá výzva Operačního programu Životní prostředí, v jejímž rámci bylo schváleno 78 projektů s dotací z evropských fondů ve výši více než 232 milionů korun," dodal ředitel Valdman.

Nedaří se Vám najít co hledáte a máte zájem o bližší informace?

Ochrana osobních údajů